feature films

Rob Niemantsverdriet maakte samen met tv-maker Hans van Dijk en de Italiaanse Elena Butti de documentaire 'Breaking the Mafia Code', over de groeiende anti-maffia beweging op Sicilië, aan de hand van een portret van het anti-maffia tv-station Telejato van journalist pino Maniaci.
Hier de trailer, de hele film is onder password te bekijken.

 

Een fascinerende inkijk in het dagelijks leven in een onalledaags land. Noord-Korea, het openluchtmuseum van het communisme. Rob Niemantsverdriet reisde voor een documentaire door Kims Utopia. De beelden van de Kims en de parades zijn inmiddels een bekend cliché. Minder is bekend over het dagelijks leven in Noord-Korea, hoe de mensen leven en hun weg vinden onder de allesoverheersende invloed van de Kims. Een Noord-Koreaans meisje speelt Sinatra's song My Way op accordeon. Een loflied op de eigenzinnigheid van het individu, het zoeken naar je eigen weg, in een land waar het collectivisme, de partij en de staat voorop staan. Nieuwsgierige kinderen, mensen op straat, aan het werk, op reis, feestvierend, musicerend, mensen die respect betuigen èn buigen voor Kim. Gewone en soms wonderlijke taferelen die ik clandestien filmde met een kleine, onopvallende camera.

 

'Ruud Kuijer: nooit klaar!' is een film die Nils Knibbe maakte, samen met Jesse Pouw, over vooraanstaand beeldend kunstenaar Ruud Kuijer. Kuijer werkte op dat moment aan zijn serie 'Waterwerken', immense betonnen sculpturen die langs het Amsterdam-Rijnkanaal werden geplaatst.

 

Het is minder erg dan het lijkt: de Europese Unie organiseert regelmatig rampenoefeningen, waar teams uit alle EU-landen aan deelnemen. Simulatie, maar wel zo echt mogelijk natuurlijk, en daardoor aardig spectaculair. Deze serie oefeningen was in Weeze, Duitsland. Rob & Nils filmden daar.

 

Een 'on going project' van Nils: zeilschip De Flyer – winnaar van de Whitbread Round the World race '77 – '78 onder Conny van Rietschoten – is na omzwervingen door een groep enthousiastelingen terugggehaald naar Nederland. Met nog maar één mast in plaats van de originele twee masten. En er was meer verdwenen, waaronder haar oorspronkelijke mooie blauwe kleur. Nils filmt over langere periode hoe het jacht in oude luister wordt hersteld, en de eerste proefvaart die het schip weer maakte. De opmaat voor de Volvo Ocean race in Alicante, waar tijdens de start diverse wedstrijden tussen klassieke jachten plaatsvinden, waar de Flyer als ere-gast aan zal deelnemen. Een project in samenwerking met 'Zeilhelden'. Nils publiceerde reeds een aantal korte items, uiteindelijk wordt het een complete documentaire.